08.02.2015

Bakłażan faszerowany komosą


Wegetariańskie, proste i pożywne danie, które właściwie można kombinować z dowolnymi warzywami. U mnie:

- 2 bakłażany
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 kostki rosołowej (bio)
- kilka pomidorów suszonych,
- ewentualnie por, mrożone warzywa itp.
- sól, pieprz, sos sojowy
- oliwa z oliwek
- ser



sos: 
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- sól
- pieprz
- dowolne zioła


Bakłażany wydrążyć, skropić oliwą, oprószyć solą, włożyć do piekarnika (170 stopni, ok. 20 minut). 
Komosę sparzyć wrzątkiem, zalać 1,5 szkl. wody, gotować ok. 20 minut. 
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na maśle. Dodać wydrążony środek bakłażanów, połowę kostki rosołowej, pokrojone pomidory (ewentualnie inne warzywa), przyprawy  i sos sojowy. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowaną komosę, wymieszać i poddusić jeszcze chwilkę.

Faszeruję bakłażany, na każdy daję plasterek sera żółtego lub pleśniowego, wkładam jeszcze do piekarnika, aby ser się stopił.
Podaję z sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz