31.01.2015

Czekoladowe muffinki z nutką kawy

Rewelacyjne, mięciutkie i pulchniutkie muffinki czekoladowe z delikatną nutą kawy. Przepis z Kwestii Smaku, przerobiony na bezglutenowy. Na około 12 muffinek (6 babeczek + 7 muffinek)

Składniki:
- 130 g czekolady mlecznej + gorzkiej
- 130 g masła (margaryny)
- 70 g brązowego cukru
- 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 120 g mąki (50 g kukurydzianej, 50 g gryczanej, 20 g z soczewicy)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa też była, a jak! 

- 200 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masło, czekoladę, cukier, kawę i cynamon roztopić w garnku. Wystudzić, dodać jajka, wymieszać. Dodać mąki i sodę, wymieszać. Masą wypełniłam foremki prawie do pełna, piekłam w 160 stopniach 22 minuty (i ani minuty dłużej! Mogą wyjść za suche!)

Polać polewą.

W oryginalnym przepisie była jeszcze sól. Na śmierć zapomniałam jej dodać... Ale muffinki, ech...

Ile trzeba biegać, żeby spalić 6 muffinek?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz