24.01.2015

Pierniczki-sówki

O tej porze roku każdy pierniczków ma już dość, ale muszę zapisać przepis na świetne ciasto pierniczkowe, żeby było na zaś.

Bezglutenowe, kruche, ale mimo wszystko dobrze trzyma fason. Nawet z formowaniem takich sówek nie miałam większych problemów.

Nie wymaga też żadnego dojrzewania. Pierniczki z serii: wpadnij na pomysł i za 30 minut jedz.

 Oryginalny przepis znalazłam u Dwóch Chochelek.

Składniki:
500 g mąki bezglutenowej (50 g gryczanej, 100 g owsianej, 150 g kukurydzianej, 100 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej - można też dodać jaglaną)
125 g masła
1/2 szkl. miodu
3/4 szkl. cukru pudru (lub mniej [po roku edit: zdecydowanie mniej])
2 małe jajka
1/2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
ewentualnie 1 łyżka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika podgrzać, dodać do mąki z cukrem i sodą. Wymieszać, dodać jajka i wyrobić ciasto.
Rozwałkować, wykrawać pierniczki bądź formować inne kształty. Jak formować takie sówki można znaleźć tutaj.

Piec ok. 14-15 minut w temp. 175 stopni w termoobiegu.

Pierniczki są świetne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i kilka tygodni po.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz