Czekoladowa twierdza - cieszy oko dzieci i podniebienie dorosłych. Lekkie ciasto, chrupiąca masa pralinkowa, krem mascarpone i całe mnóstwo czekolady do podskubywania.
A potem zostanie już tylko masa mascarpone:
Żeby oszczędzić sobie pracy, masę pralinową można zrobić nawet tydzień wcześniej. Dzień wcześniej natomiast można upiec biszkopt - chmurkę w wersji z 2 łyżkami kakako, w blaszce prostokątnej, 30x20cm. Można też użyć innego, sprawdzonego przepisu na biszkopt czekoladowy, niekoniecznie bezglutenowy. Cięższy biszkopt dobrze jest nasączyć, np.
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 50ml likieru orzechowego
- cukier waniliowy
A potem zostanie już tylko masa mascarpone:
Składniki:
- 500ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g serka mascarpone
Proste: śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder i serek mascarpone.
No i zaczynamy zabawę: biszkopt podzielić na pół, aby wyszedł prostokąt ok. 20x15cm. Obydwie części przekroić wzdłuż. Blaty, o ile są z innego ciasta, niż chmurka, nasączyć rozcieńczonym likierem
orzechowym. Na to położyć rozwałkowaną część masy pralinowej (1/3 masy), następnie
1/4 masy mascarpone. Powtórzyć z każdym blatem, zostawiając trochę masy
mascarpone do sklejenia ciastek na wieżyczki i do posmarowania boków
Ściąć rogi, aby można było ułożyć wieżyczki z ciasteczek, ja użyłam Hitów. Ciasteczka sklejać masą mascarpone. Boki smarować masą i na bieżąco układać kosteczki czekolady, u mnie gorzka i mleczna czekolada Wedel (łącznie chyba z 6 tabliczek). Na górę natomiast położyłam herbatniki w czekoladzie oraz trójkątne kawałki Toblerone. Dla jeszcze lepszego
efektu rozsypałam "kamienie" z rodzynek i orzechów w czekoladzie.
Ciasto nie do końca bezglutenowe, więc podarowałam go tam, gdzie przewija się dużo dzieci i mogły bezkarnie podkradać a to kamyk, a to cegiełkę...
A do całej tej pysznej zabawy zachęciła mnie Torta Della Figlia:
Łał! Wygląda świetnie! Brawo! Zjadłabym taką twierdzę z przyjemnością!
OdpowiedzUsuń