12.03.2015

Ciasto z musem dyniowym i powidłami

Dynia, powidła śliwkowe, cynamon... Brzmi bardzo jesiennie, a tym samym w ogóle nie na miejscu. Ciasto jest wynikiem mojej wyprawy do piwnicy po buraczki do obiadu, z której wróciłam z całym koszykiem słoików: między innymi przytargałam powidła śliwkowo-kakaowe i pure z dyni (muszę pisać, że o buraczkach zapomniałam?). I coś z tych wszystkich przetworów trzeba było przedsięwziąć. 



Skompilowałam kilka przepisów, pozmieniałam je tak, że podawanie źródeł mija się z celem, i wyszło bardzo dobre ciasto - dynia, śliwka i cynamon podkręcone pomarańczą zawsze do siebie pasują, a "przegryzione" przez noc tworzą naprawdę zgraną pakę. Przepis jak znalazł na Halloween :) (napisała Monia jedenastego marca...) 


Biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mąki owsianej (następnym razem zamiast niej dodam jeszcze jedną kukurydzianej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Żółtka oddzielić, białka ubić z cukrem na sztywną piankę, dodawać po jednym żółtku i miksować. Dodać przesiane i zmieszane ze sobą mąki i sodę oczyszczoną, wymieszać delikatnie, wylać na blaszkę 30x20 cm, piec w 160 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt jest elastyczny, nie tak kruchy, jak z chmurki, doskonale nadaje się do cięższych mas.

Mus dyniowy z serka mascarpone:
200 ml śmietanki 30%
2 opakowania po 200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka pure z dyni
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy

Śmietankę ubić, dodać po łyżce serek mascarpone i wymieszać, można mikserem na mniejszych obrotach. Dodać cukier puder, pure z dyni, przyprawy, skórkę pomarańczową - wymieszać mikserem.

Glazura dyniowa:
1 szklanka cukru pudru
1/4 kostki masła
1 szklanka pure z dyni
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Dwie łyżeczki syropu pomarańczowego, powstałego przy kandyzowaniu skórki pomarańczowej.
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać 1 łyżką wrzątku, odstawić do namoczenia. Masło, cukier puder, pure z dyni, przyprawy i syrop pomarańczowy włożyć do garnka, zagotować. Odstawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do lekkiego schłodzenia.

Do nasączenia biszkoptu:
50 ml pigwówki (śliwowicy lub podobnego alkoholu)
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody

Oraz:
Powidła śliwkowe, ja dodałam powidła śliwkowe z kakao.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć pigwówką rozcieńczoną z wodą i z cukrem, posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć mus dyniowy z mascarpone, przykryć drugim blatem, również nasączonym. Na górę wylać przestudzoną glazurę dyniową. Włożyć do lodówki na kilka godzin (glazura dyniowa musi stwardnieć). Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dobrze ze sobą połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz