6.03.2015

Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami w sosie orzechowym

Sycący i pyszny, a przede wszystkim prosty obiad w 20 minut? Można! Tylko trzeba pamiętać, żeby wszystkie składniki mieć w lodówce. I że będą potrzebne aż cztery garnki*.
 

Składniki dla dwóch - trzech osób:
1 opakowanie makaronu ryżowego

1 opakowanie mrożonych krewetek (u mnie królewskie)

na sos:
2 łyżki masła orzechowego
1/2 - 1 szklanka mleka

warzywa:
1 opakowanie dowolnych, mrożonych warzyw lub w wersji bardziej czasochłonnej:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1/4 pora
- garść fasolki szparagowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula

oraz:
- kilka namoczonych grzybków Mung
- łyżka sezamu (można podprażyć na suchej patelni)
- 2 x 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa (u mnie bio)
- szczypta soli
- sos sojowy


Warzywa obrać, pokroić, grzybki pokroić na paseczki, wszystko podsmażyć na rozgrzanym maśle - najpierw zeszklić cebulkę z przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku, następnie dodać pozostałe warzywa, grzyby, doprawić kostką rosołową i solą (ja nie dodaje już innych przypraw) i poddusić około 10-15 minut.

Zagotować wodę z dodatkiem soli, odstawić z ognia, wrzucić makaron ryżowy i zostawić pod przykryciem - zgodnie z przepisem na moim opakowaniu było to około 5 minut.

 W międzyczasie na innej patelni rozgrzać pozostałe masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, na gorące wrzucić mrożone krewetki. Smażyć 3-5 minut.

W jeszcze jednym garnuszku podgrzać 1/2 szklanki mleka, rozmieszać w nim dwie łyżki masła orzechowego i zagotować. Jeżeli będzie za gęste - dodać więcej mleka.

Makaron odcedzić, wyłożyć na podgrzane talerze, następnie wyłożyć warzywa, posypać sezamem,  wyłożyć krewetki i polać sosem orzechowym.

 * sucharek:
- Dlaczego kobieta gdy ma okres gotuje w czterech garnkach?


- BO TAK!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz