1 opakowanie makaronu ryżowego
1 opakowanie mrożonych krewetek (u mnie królewskie)
na sos:
2 łyżki masła orzechowego
1/2 - 1 szklanka mleka
warzywa:
1 opakowanie dowolnych, mrożonych warzyw lub w wersji bardziej czasochłonnej:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1/4 pora
- garść fasolki szparagowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
oraz:
- kilka namoczonych grzybków Mung
- łyżka sezamu (można podprażyć na suchej patelni)
- 2 x 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa (u mnie bio)
- szczypta soli
- sos sojowy
Warzywa obrać, pokroić, grzybki pokroić na paseczki, wszystko podsmażyć na rozgrzanym maśle - najpierw zeszklić cebulkę z przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku, następnie dodać pozostałe warzywa, grzyby, doprawić kostką rosołową i solą (ja nie dodaje już innych przypraw) i poddusić około 10-15 minut.
Zagotować wodę z dodatkiem soli, odstawić z ognia, wrzucić makaron ryżowy i zostawić pod przykryciem - zgodnie z przepisem na moim opakowaniu było to około 5 minut.
W międzyczasie na innej patelni rozgrzać pozostałe masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, na gorące wrzucić mrożone krewetki. Smażyć 3-5 minut.
W jeszcze jednym garnuszku podgrzać 1/2 szklanki mleka, rozmieszać w nim dwie łyżki masła orzechowego i zagotować. Jeżeli będzie za gęste - dodać więcej mleka.
Makaron odcedzić, wyłożyć na podgrzane talerze, następnie wyłożyć warzywa, posypać sezamem, wyłożyć krewetki i polać sosem orzechowym.
* sucharek:
- Dlaczego kobieta gdy ma okres gotuje w czterech garnkach?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz