Zatem cytuję sama siebie:
Składniki:
500 g mąki bezglutenowej (50 g gryczanej, 100 g owsianej, 150 g kukurydzianej, 100 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej - można też dodać jaglaną)
ok. 100 g dowolnej mąki do podsypywania - miara "na babcię": ile ciasto zabierze ;) (łącznie ok. 600 g mąki)
125 g masła
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru pudru (lub więcej, gdy lubimy słodkie wypieki)
2 małe jajka
1/2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
ewentualnie 1 łyżka kakao
Miód, masło, przyprawę do piernika podgrzać, dodać do mąki z cukrem i sodą. Wymieszać, dodać jajka i wyrobić ciasto.
Rozwałkować, wykrawać pierniczki bądź formować inne kształty. Dziurki do zamocowania sznureczka najłatwiej robić słomką do picia. Piec ok. 14-15 minut w temp. 175 stopni w termoobiegu.
A skoro w tak miły sposób zostałam zaproszona do pierniczkowego konkursu: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html , to oczywiście zgłaszam ten przepis :)
genialne te pierniczki!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html