8.12.2015

Pierniczki Kuronia - kruche last minute na choinkę

Czy trzeba więcej przymiotów, żeby opisać idealne pierniczki? Kruche, lecz nie rozpadają się - są świetne na choinkę. Łatwo pracuje się z ciastem, nawet w wersji bezglutenowej. Są doskonałe od razu po upieczeniu, jak i po kilku dniach lub nawet tygodniach. Jestem im wierna od jakichś 5 lat, nie tylko w okresie świątecznym: robiłam z nich już na przykład pierniczki - sówki.

Zatem cytuję sama siebie:
Składniki:

500 g mąki bezglutenowej (50 g gryczanej, 100 g owsianej, 150 g kukurydzianej, 100 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej - można też dodać jaglaną) 

ok. 100 g dowolnej mąki do podsypywania - miara "na babcię": ile ciasto zabierze ;) (łącznie ok. 600 g mąki)
125 g masła
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru pudru (lub więcej, gdy lubimy słodkie wypieki)
2 małe jajka
1/2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
ewentualnie 1 łyżka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika podgrzać, dodać do mąki z cukrem i sodą. Wymieszać, dodać jajka i wyrobić ciasto.
Rozwałkować, wykrawać pierniczki bądź formować inne kształty. Dziurki do zamocowania sznureczka najłatwiej robić słomką do picia. Piec ok. 14-15 minut w temp. 175 stopni w termoobiegu.


A skoro w tak miły sposób zostałam zaproszona do pierniczkowego konkursu: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html , to oczywiście zgłaszam ten przepis :)



1 komentarz:

  1. genialne te pierniczki!
    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń