16.12.2015

Tort makowo-śliwkowy z masą kawową

Tort z Mojego Menu kusił mnie od początku, więc zrobiłam przedświąteczną próbę w małej foremce (20 cm). To ciężki, wilgotny, niezbyt słodki, ale całkiem smaczny torcik. Z dużą ilością maku, a co za tym idzie -
wapnia ;)
Gdy chcemy upiec w większej tortownicy, trzeba podwoić ilość składników.

- 200 g mielonego suszonego maku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10-20 śliwek suszonych, nasączonych uprzednio w 1/2 szklanki wódki, lub śliwki po nalewce śliwkowej
Do nasączenia blatów:
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki ekstraktu pomarańczowego lub śliwkowego
- 1 łyżeczka cukru

Mak zalewamy wrzątkiem (około 1/2 szklanki, aby sparzyć mak), odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy kakao, mąkę, sodę i pokrojone śliwki i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Białka ubijamy, następnie dodajemy do makowej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy, pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty, nasączamy wodą z cukrem i ekstraktem pomarańczowym, i przekładamy masą kawową z mascarpone:

- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w proszku, nie w granulkach), ewentualnie cappucino w proszku
- ewentualnie likier kawowy

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty i dodać cukier puder, kawę rozpuszczalną, następnie po łyżce serka i wymieszać na gładką masę. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim, a górę i boki posmarować resztą masy i udekorować.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz