Składniki na ok. 40-50 pierniczków:
115 g mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie:
- 20 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki owsianej
- 15 g mąki gryczanej (można również w innych proporcjach)
około 1 łyżeczka przyprawy do pierników, u mnie:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 listeczek gwiazdki anyżu, rozgnieciony
1/2 łyżeczki kakao
20 g brązowego cukru
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki mleka
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki suche wymieszać, dodać masło, miód i mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odrywać kawałeczki i formować malutkie kuleczki (wielkości orzecha laskowego). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni bez termoobiegu, piec 15-18 minut. Po upieczeniu są bardzo miękkie, później twardnieją na tyle, że można je bez problemu
fajny pomysł i cos innego!
OdpowiedzUsuń