02.12.2015

Syrop piernikowy do kawy

Kawa w wersji zimowej? Nie trzeba wybierać się do kawiarni, żeby rozkoszować się smakiem piernikowej kawy. Syrop jest na pewno zdrowszy, niż te kupne z E-dodatkami. I całkiem prosty do zrobienia w domu! Przepis inspirowany przepisem z bloga Ania gotuje.


250 ml wody
2 łyżki melasy trzcinowej
4 łyżki cukru
i teraz przyprawy, co kto lubi:
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej i/lub pomarańczowej
6 goździków
1/4 gwiazdki anyżu
1-2 ziarenka pieprzu
5-6 kuleczek kolendry
szczypta gałki muszkatołowej

Wszystkie przyprawy należy rozdrobnić w moździerzu. Wodę zagotować z cukrem i melasą, dodać przyprawy, gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zlać do buteleczki (można przecedzić, ale ja lubię przyprawy w kawie), przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Po kilku dniach robi się gęsty, przyprawy osadzają się na dnie, przed dodaniem do kawy należy wstrząsnąć.

A kubek? A jest już u mnie jakiś czas. Ręczna robota na zamówienie od Terraart. Jeżeli ktoś nie ma jeszcze pomysłu na prezent, polecam odwiedziny u nich!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz