13.12.2015

Mocno kakaowe ciasteczka kawowo-pomarańczowe


Przychodzi taki moment, że mamy już dość pierniczków. Chcemy zjeść coś aromatycznego, ale bez aromatu cynamonu. I te ciasteczka są właśnie tym, czego potrzebujemy: tak kakaowe, że aż przyjemnie gorzkie, co podkreśla nutka kawy. A całość dopełnia intrygująca nutka pomarańczy. Ciasteczka są kruche, zachowują swój kształt, w oryginale u Bei wyglądały zupełnie inaczej.  Ja upiekłam je w formie dodatku do filiżanki kawy, bo wyglądają wyjątkowo apetycznie.

Składniki:
170 g miękkiego masła
160 g cukru pomarańczowego lub cukru i skórki otartej z jednej pomarańczy
210 g mieszanki mąk bezglutenowych
75 g gorzkiego kakao
szczypta soli
3/4 łyżki zmielonej kawy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko

Cukier pomarańczowy do dekoracji.

Masło ucieramy z cukrem, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodać jajko, zmiksować. Zmieszać mąki, kakao i przyprawy, dodać do masy maślanej. Tutaj trzeba już ręcznie: zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt miękkie, należy włożyć go do lodówki na kilkanaście minut), wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykrawamy kształty i maczamy w cukrze. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 9-10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz