15.12.2015

Kruche cynamonowe gwiazdki

Cyfrowa waga ma tą wadę, że gdy padnie bateria, trzeba sobie radzić samemu. A skoro zaczęłam robić cynamonowe gwiazdki z Moich Wypieków, (zmienione na potrzeby bezglutenowców), trzeba było sobie radzić:

- 180 g zimnego masła (tutaj bateria jeszcze dała rady)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki amarantusowej
(razem 12 płaskich łyżek lub 230 g mąki)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 jajko

Mleczna czekolada

Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto. rozwałkować na ok. 3-4 mm i wykrawać gwiazdki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut. Czekoladę roztopić i maczać lub polać gwiazdki.
Ciasteczka są kruche, bardzo smaczne.

2 komentarze: