31.01.2017

Ucierane ciasto z bananami

Kto lubi kruche, piaskowe ciasta, kto lubi banany, kto lubi cynamon - zakocha się od pierwszego kęsa. Ciasto jest słodkie, takie na granicy mojej tolerancji. Od razu zapisuję przepis na większą porcję - szybko znika!
Przepis za Moimi Wypiekami, z korektą bezglutenową:
180 g miękkiego masła
120 g cukru trzcinowego
3 duże jajka
75 g mąki ryżowej
75 g mąki kukurydzianej
120 g mąki jaglanej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g kwaśnej śmietany
6-8 bananów

na wierzch: cukier wymieszany z cynamonem

Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (kilka dobrych minut). Dodać jajka, ucierać do połączenia się składników. Mąki i sodę wymieszać, dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dodać śmietanę, również szybko wymieszać. Przelać do dużej blaszki (u mnie tortownica, lecz z mniejszej porcji), na górę wyłożyć przekrojone wzdłuż banany. Posypać cukrem cynamonowym. Piec w 170 stopniach przez 40-45 minut.







2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Bardo lubię ciasta z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho, z chęcią skradłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń