Przepis za Moimi Wypiekami, z korektą bezglutenową:
120 g cukru trzcinowego
3 duże jajka
75 g mąki ryżowej
75 g mąki kukurydzianej
120 g mąki jaglanej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g kwaśnej śmietany
6-8 bananów
na wierzch: cukier wymieszany z cynamonem
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (kilka dobrych minut). Dodać jajka, ucierać do połączenia się składników. Mąki i sodę wymieszać, dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dodać śmietanę, również szybko wymieszać. Przelać do dużej blaszki (u mnie tortownica, lecz z mniejszej porcji), na górę wyłożyć przekrojone wzdłuż banany. Posypać cukrem cynamonowym. Piec w 170 stopniach przez 40-45 minut.
Wygląda smakowicie :) Bardo lubię ciasta z bananami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, z chęcią skradłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń