26.01.2017

Frystekake - tarta migdałowa z kardamonem

Kolejna skandynawska propozycja z kardamonem. Niesamowicie słodka tarta z delikatnie wyczuwalnym kardamonem. Można jej zarzucić, że jest za sucha, lecz gdy podamy ją z kleksem ubitej, niesłodkiej śmietanki, zrównoważymy zarówno jej słodkość, jak i suchość. Propozycja z Moich Wypieków, więc zmiany są tylko kosmetyczno-bezglutenowe ;) Przyznaję, że nawet treści nie chciało mi się zbytnio zmieniać - po co udoskonalać doskonałe?

Składniki na kruche ciasto:
·         110 g masła w temperaturze pokojowej
·         90 g cukru pudru
·         250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie tym razem: 50g ryżowej, 150g kukurydzianej, 100g jaglanej)
·         1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
·         szczypta soli
·         75 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
·         1 jajko

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, śmietanę kremówkę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Formę do tarty (u mnie: 30 cm) wylepić ciastem, schłodzić w lodówce.






Nadzienie migdałowe z kardamonem:
·         2 białka
·         1 żółtko
·         50 g masła, roztopionego
·         150 g cukru pudru
·         250 g zmielonych migdałów
·         1 łyżeczka zmielonego kardamonu
·         szczypta soli
Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać w naczyniu. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Na schłodzone ciasto przełożyć nadzienie, wyrównać.
Dodatkowo:
·         1 roztrzepane żółtko, na glazurę
·         cukier puder do oprószenia
Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, do zezłocenia się tarty.

Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: