18.01.2017

Churros

Prawie jak w Barcelonie! Smażone na głębokim tłuszczu ciasto ptysiowe (parzone) z czekoladą. Przepis z cookinggoodlooking, i tak:

1 szklanka wody
125 g masła
100 g mąki bezglutenowej Schära
80 g mąki kukurydzianej
3 duże jajka
szczypta soli

Cukier puder do posypania
olej do smażenia

Wodę z masłem zagotować, do gotującej się wsypać zmieszane mąki i szczyptę soli, i energicznie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Do zimnego ciasta wbić jajka i wymieszać na gładką masę. 
W rondelku rozgrzać olej, szprycą wyciskać ciasto prosto do oleju, piec na złoty kolor. 
Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

Czekolada:
100 g mlecznej czekolady
25 ml rumu lub amaretto
łyżeczka masła


Wszystkie składniki podgrzać i mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Przelać do małej filiżanki lub innego naczynia.

1 komentarz:

  1. karnawał w pełni ... u mnie smażone w tym czasie obowiązkowo jak oponki :)

    OdpowiedzUsuń