17.01.2017

Nutella: krem czekoladowo-dyniowy

Alternatywa dla nutelli, która (o, dzięki rządzący!) jest powoli wycofywana ze sklepów, bo się okazało, że jednak niezdrowa (no heloł!). Dynia, mleko kokosowe, czekolada, banan. I ewentualnie coś do posłodzenia. Smak dyni nie jest nic a nic wyczuwalny, dominuje czekolada. Do kanapek, ciast, deserów, naleśników... Jak nutella, ino lepsze ;)

Podaję za garnkofilią:

200 ml mleka kokosowego (z puszki)
1/2 szklanki pure z dyni
1 dojrzały banan, zblendowany
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu/ melasy/ syropu klonowego
Ewentualnie do smaku: cynamon


Wszystkie składniki włożyć do garnka i podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Można zmiksować blenderem na jeszcze gładszą masę. Przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. Takie domowe kremy są przepyszne. Sklepowe mogą się schować przy takich pysznościach schować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie kremy. Są idealne do naleśników, lub placków.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń