25.09.2017

Szarlotka rustykalna - kruche ciasto z siemienia lnianego

Rustykalna szarlotka na eksperymentalnym kruchym cieście z dodatkiem mielonego lnu. Ciasto jest kruche, prawie wytrawne, w smaku i konsystencji jak z mąki pełnoziarnistej. Niekoniecznie zachwyci dzieci, ale już fit-dorosłych jak najbardziej!

Składniki na ciasto: 
100 g mąki kukurydzianej
100 g mielonego siemienia lnianego
75 g mąki ryżowej
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
60 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 1/3 i 2/3, mniejszą część rozkruszyć w taki sposób, aby ciasto miało formę kruszonki (jeżeli wyrabiam ciasto w malakserze wychodzi taki właśnie mokry piasek - i taki zostawiam). Resztą ciasta wylepić formę na tartę (ok. 22 cm), włożyć do lodówki i schłodzić około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć zimną tartę i piec około 20 minut.

Składniki na nadzienie:
Około 5-6 jabłek
2 łyżki cukru
W zależności od upodobań:
1/2 lub 1 płaska łyżeczka: cynamonu
mielonych goździków
mielonego anyżu
imbiru w proszku
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów laskowych

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier i przyprawy i poddusić chwilę, aż zmiękną.
Na upieczony spód wyłożyć jabłka, górę posypać odłożoną resztą ciasta (może być pomieszana z posiekanymi orzechami laskowymi), piec 20 minut w 180 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz