1.10.2017

Piegusek

Gdy zostają białka z jajek, można zrobić bezę. Ale gdy mamy jeszcze mak, można zrobić pieguska :) Szybka, piaskowa, słodka babka, dodatek skórki cytrynowej niezbędny - jej aromat odrobinę przełamuje słodycz. Przepis "szklankowy" z  Cookierenki:

1 szklanka białek (około 7-8)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ( u mnie kukurydzianej + ryżowej)
1 szklanka maku
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 wyparzonej i wyszorowanej cytryny

Białka ubić z cukrem. Mąkę, mak, sodę oczyszczoną i otartą skórkę cytrynową wymieszać, dodawać do białek na przemian z olejem, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej makiem, piec w 170 stopniach około 50 minut. Można udekorować lukrem i skórką cytrynową.

2 komentarze: