17.09.2017

Czekoladowe ciasto z cukinią

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią, która w ogóle nie jest wyczuwalna. Pysznie, miękko, łatwo.
Przepis z jak zwykle niesamowitych Moich Wypieków, przebezglutenowiony.

Składniki na blaszkę 20x30 cm
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej (ewentualnie zastąpić mąką ryżową lub jaglaną)
100 g mąki ryżowej
Szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g kakao

115 g miękkiego masła
170 g cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 szklanki cukinii (około 340 g) startej na dużych oczkach, nie trzeba odciskać płynu

Opcjonalnie, według uznania:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki

Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać dalej. Następnie dodać olej, wymieszać. Dodawać w porcjach wymieszane suche składniki na przemian ze śmietaną i wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać cukinię i ewentualnie czekoladę i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki, piec około 45-50 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz