4.09.2017

Kostka jesienna

Ciasto z orzechami, jabłkami i nutką kawy. Sycące, ale nie za słodkie. W sam raz na jesienne popołudnia. Składa się z dwóch warstw, wymaga sporo czasu w kuchni i aż 18 jajek, jednak warto! Oryginalny przepis z Kruchych Babeczek z niewielkimi zmianami dla bezglutenowców.

Ciasto na spód i górę:
9 jajek (osobno białka i żółtka)
20 dkg cukru
10 dkg mąki ryżowej
10 dkg mielonych migdałów (lub innych orzechów)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka ubić, dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru i powstania gładkiej, lejącej się masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Mąkę, mielone orzechy, sodę wymieszać, dodać do masy i delikatnie wymieszać rózgą do połączenia się składników.  Wylać na blaszkę, piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto do środka:
5-6 jabłek
1/2 szklanki cukru (do jabłek)
1 szklanka siekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
1/2 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej (może być grubiej zmielona)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 jajek (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru (do ciasta)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, odstawić.
Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodawać po jednym żółtku i wymieszać na małych obrotach miksera. Dodać wymieszane ze sobą mąki, kawę rozpuszczalną i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Do jabłek dodać posiekane orzechy i 1/2 szklanki mąki ryżowej, aby wchłonęła sok. Dodać do masy, wymieszać. Wylać na blaszkę, piec w 180 stopniach około 40 minut.

Masa
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła (+ ewentualnie jeszcze 200 g)
1/3 zaparzonej mocnej kawy (z 2-3 łyżeczek)

Jajka ubić na parze z cukrem, długo miksując (w oryginalnym przepisie: 30 minut trzymając w kąpieli wodnej, ja ubijałam 20 minut). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na biały puszek, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej, ubijać. Na końcu dodać wystudzoną kawę, wymieszać. Uwaga: gdy dodamy choć odrobinę ciepłe jajka lub kawę do masła, masło się rozpuści i masa się nie uda. W takim wypadku należy włożyć masę do lodówki i przygotować jeszcze jedno masło, utrzeć go do miękkości i jak wyżej: powoli ucierać dodając po łyżce zimnej masy.

Przełożenie:
Blat ciasta orzechowego, masa, ciasto z jabłkami, masa, drugi blat ciasta orzechowego. Na górę u mnie polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
20 g czekolady białej
20 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
4 łyżki śmietanki 30%

Czekoladę rozpuścić w mleku, do rozpuszczonej dodać śmietanę. Masa jest miękka, łatwo się rozsmarowuje i kroi, lecz nie jest zbyt gładka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz