22.09.2017

Rabarbar curd

Kwaśny, rabarbarowy krem, doskonały do przekładania ciast i tortów. Podobny do lemon curd.

Składniki (wystarczają na przełożenie 1 ciasta):
500 g rabarbaru
50 g cukru

Rabarbar pokroić na drobne kawałki, zasypać cukrem i odstawić na kilkadziesiąt minut, aż puści sok. Gotować, aż rabarbar zmięknie, następnie zmiksować na gładką masę i wystudzić.

6 żółtek
100 g cukru
Skórka otarta i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
40 g masła

Żółtka ubić z cukrem, przełożyć do garnka i mieszając lekko podgrzać - należy uważać, aby żółtka się nie ścięły. Dodać rabarbar, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Ciągle podgrzewając na delikatnym ogniu i mieszając dodać masło i mieszać do zgęstnienia.

2 komentarze:

  1. myślę, że do posmarowania maślanej bułeczki też by się nadawał ;) pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbadziej! Albo do przełożenia ciasteczek :)

      Usuń