07.04.2015

Tort marchewkowy



Ciężkie, pyszne, sycące i względnie zdrowe. Przepis z Moich Wypieków, zmieniłam tylko proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm i przechrzciłam na bezglutenowe.

Ciasto:
1 1/4 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonych: goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, imbiru, soli, anyżku
1/2 szklanki oleju
3 jaja
1 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych - posiekanych
2/3 szklanki pokrojonego ananasa (u mnie z puszki, odsączony)
1 1/2 szklanki drobno startej marchewki

Masa:
600 g serka kremowego Piątnica lub Philadelfia
1 szklanka cukru pudru
90 g masła (miękkiego)

Mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać. Jajka roztrzepać z olejem. Dodać do mąk, wymieszać. Dodać orzechy, ananas, marchewkę - wymieszać na gładkie ciasto. Przelać do tortownicy, piec 45 minut w 180 stopniach. Ciasto nie rośnie za dużo.

Miękkie masło rozetrzeć w mikserze, dodać cukier i ucierać do białości. Dodawać po łyżce serka, ucierać dalej. Masa ma ciekawy, słodko-słony smak, świetnie nadaje się do tego ciasta!

Ciasto przekroić na dwa blaty. Nie trzeba nasączać -  od razu wyłożyć masę, przykryć drugim blatem. Polewę zrobiłam z tego przepisu, z połowy podanej porcji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz