02.04.2015

Amaretti - migdałowe ciasteczka

Przepis z Kwestii Smaku, jak zwykle - nie ma co ulepszać doskonałego.

120 g migdałów mielonych
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka likieru amaretto lub aromatu migdałowego
dżem - u mnie domowa śliwkowa nutella, ale można dać jakiś kwaśny (porzeczkowy)


Migdały, cukier, jajko, kakao i amaretto zagnieść - powstanie lepka masa. Mokrymi dłońmi formować małe kuleczki, kłaść na blaszce wyłożonej papierem, w każdej zrobić dziurkę, jednocześnie lekko spłaszczając kuleczkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Po upieczeniu w każdą dziureczkę nałożyć odrobinę dżemu.

Słodkie i bardzo aromatyczne, na początku chrupiące, po kilku dniach miękną i są jeszcze smaczniejsze. Żeby dotrwały do tego etapu trzeba zrobić z podwójnej porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz