25.03.2017

Blok czekoladowy na oleju kokosowym

Każdy zna komunistyczny blok czekoladowy. Pora przekształcić go na blok czekoladowy XXI wieku!

Składniki:
400 ml oleju
300 - 400 g mleka w proszku, uwaga: nie w granulkach!
3 łyżki kakao lub karobu
Dla lubiących bardzo słodkie: 1/2 szklanki brązowego cukru
Dowolne dodatki, na przykład:
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca... dowolne)
1/2 szklanki żurawiny lub rodzynków
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej

Olej rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i ewentualnie cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wszystkie suche składniki, na końcu dodać mleko w proszku (może wyjść mniej lub więcej, zależy, ile dodamy innych dodatków). Masa ma być gęsta, ale jeszcze nie twarda.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem, wyrównać i ubić. Włożyć na noc do lodówki.
Gdy stwardnieje, kroić w kostkę.



Dałam za dużo mleka w proszku (dlatego u mnie blok bardzo się kruszył), za to za mało kakao - i wyszedł dość blady. Ale słodziutki i pyszny!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz