06.04.2017

Ciasto czekoladowe z musem

Ciasto-hit z Kwestii Smaku, mega czekoladowe i niezwykle delikatne. Właściwie w niezmienionej formie, lecz na potrzeby tortownicy 27 cm zwiększona ilość składników.

Na ciasto:
200 g masła
200 g czekolady (jedna tabliczka gorzkiej, jedna mlecznej)
7 jajek - osobno białka i żółtka
1 łyżka kakao
150 g cukru

Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, przestudzić. Żółtka zmieszać z kakao. Białka ubić, dodając po łyżce cukru, następnie ubijać jeszcze około 2-3 minuty.
Do przestudzonej masy maślanej dodać żółtka, wymieszać. Całą masę wlać delikatnie do ubitej piany z białek i ostrożnie wymieszać. Przelać do tortownicy, piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
W piekarniku ciasto wyrośnie, lecz po wyciągnięciu opadnie, tworząc wgłębienie na mus.

Na mus:
150 g masła
150 g czekolady (jedna tabliczka gorzkiej, pół tabliczki mlecznej)
5 jajek - osobno białka i żółtka
1/2 łyżki kakao
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Mus robimy podobnie, jak ciasto: roztapiamy czekoladę z masłem, żółtka mieszamy z kakao, białka ubijamy, następnie wszystko łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (i odrobinę przestudzoną) żelatynę, dobrze mieszamy z masą i wylewamy do wgłębienia w naszym cieście.
Całość wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz