14.04.2017

Wielkanocne kanapki biszkoptowe

Słodkie kanapki z biszkoptu, przełożone ulubionym dżemem.


Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki: kilka łyżek kwaśnego dżemu

Lukier: 
1 szklanka cukru pudru
odrobina przegotowanej wody


Jajka ubić z cukrem przez 4-5 minut, aż będą prawie białe. Do jajek dodać wymieszane i przesiane przez sito mąki i sodę oczyszczoną oraz olej, delikatnie wymieszać. Piec w płaskiej foremce w 180 stopniach przez 30 minut.

Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować kwaśnym dżemem, np. porzeczkowym.

Z biszkoptu wycinać foremką do ciasteczek kształty, delikatnie przenieść je na kratę lub talerzyk. Z resztek ciasta można zrobić trufelki/ bajaderki.

Przygotować lukier i udekorować kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz