Od razu z podwójnej porcji:
2 pomarańcze
80 g płatków owsianych
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka miodu lub melasy, ewentualnie brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Pomarańcze wydrążyć. Płatki owsiane podzielić na dwie równe części. Jedną część zalać sokiem i miąższem z pomarańczy, dodać cynamon, w razie potrzeby dolać tyle wrzątku, aby w całości zakryć płatki. Do drugiej części dodać kakao, zalać wrzątkiem przykrywając płatki. Odstawić na minimum 15 minut. Po tym czasie obydwie owsianki ugotować przez 3 minuty. Wystudzić, do chłodnej części z kakao dodać miód. Przełożyć do wydrążonych skórek z pomarańczy: najpierw pomarańczową część, później kakaową, następnie przykryć pomarańczową. Włożyć na całą noc do lodówki, na rano jest jak znalazł! Można zrobić również w kokilkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz