10.03.2017
Kruche ciasteczka z żurawiną
Niewiarygodnie kruche ciasteczka, niezbyt słodkie, z minimalnie kwaskowatą nutką żurawiny. Inspirowany przepisem z Małej Cukierenki
Składniki:
200 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 jajko
260 g mąki bezglutenowej
60-80 g kleiku ryżowego
100 g żurawiny (u mnie - niestety słodzonej, stąd mała ilość cukru w przepisie)
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ucierać dalej. Dodać zmiksowaną żurawinę, kleik ryżowy i mąki, zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło, podsypać mąką. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Rozwałkować, wycinać ciasteczka. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 13-15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz