10.03.2017

Kruche ciasteczka z żurawiną


Niewiarygodnie kruche ciasteczka, niezbyt słodkie, z minimalnie kwaskowatą nutką żurawiny. Inspirowany przepisem z Małej Cukierenki

Składniki:
200 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 jajko
260 g mąki bezglutenowej
60-80 g kleiku ryżowego
100 g żurawiny (u mnie - niestety słodzonej, stąd mała ilość cukru w przepisie)

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ucierać dalej. Dodać zmiksowaną żurawinę, kleik ryżowy i mąki, zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się kleiło, podsypać mąką. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Rozwałkować, wycinać ciasteczka. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 13-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz