Przepis stworzony spontanicznie z przepisu Kulinarnych Wariacji, lecz zamiast jabłek w lodówce znalazłam dżem śliwkowy. I wyszło bardzo smacznie!
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru - dla wielbicieli bardziej słodkich słodkości proponuję 2/3 lub 1 całą
szklankę
125 g masła
2 szklanki mąki (jaglana, kukurydziana, ryżowa w równych proporcjach)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3-4 kopiate łyżki dżemu śliwkowego
Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem, do ubitych dodać masło i wymieszane mąki oraz przyprawy. Na końcu wmieszać dżem śliwkowy. Przekładać do foremek na muffinki, wypełniając całą foremkę. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz