13.01.2017

Ciasteczka lniano-żytnie

Ciasteczka lniano-żytnie z dodatkiem mąki owsianej. Niezupełnie bezglutenowe, ale warto!
Jak na wielozarniste przystało, nie są to mięciutkie ciasteczka, lecz twardawe, słodkie herbatniki.

Oryginał znaleziony w Matczynych Fanaberiach

Składniki: 
120 g miękkiego masła
60 g cukru brązowego
2 jajka
100 g zmielonego siemienia lnianego
100 g mąki żytniej
100 g mąki owsianej
75 g mąki kukurydzianej
nasionka z 1 laski wanilii
1-2 łyżki mleka


Masło utrzeć z cukrem, gdy będzie już w miarę puszyste - dodać jajka, utrzeć. Suche składniki wymieszać w misce, dodać do utartej masy i zagnieść ciasto, dodając 1 lub 2 łyżki mleka, jeżeli ciasto będzie za suche.

Bez schładzania rozwałkowałam na ok. 3 mm, wykroiłam ciastka, włożyłam do lodówki na blaszce na czas nagrzewania piekarnika (ok. 10 minut). Piekłam w 180 stopni przez 14-15 minut.



1 komentarz: