30.01.2016

Babka lawendowa

Szybka babka parzona o egzotycznym aromacie lawendy. Zaskakuje gości i bardzo dobrze smakuje!



6 jajek
3/4 szklanki cukru/ ksylitolu
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. W międzyczasie roztopić masło. Mąki zmieszać razem z sodą oczyszczoną, przesiewać partiami do masy jajecznej i mieszać powoli rózgą. Na końcu wsypać lawendę i roztopione, jeszcze gorące masło. Wymieszać wszystko rózgą, piec w 180 stopniach około 50 minut.
Polukrowałam klasycznym lukrem z cukru pudru i wody z dodatkiem odrobiny lawendy.

1 komentarz: