05.02.2016

Prosty sernik - przepis podstawowy

Najpyszniejsze ciasta to najprostsze ciasta, przekonuję się o tym kolejny raz przy okazji sernika. Można kombinować z dodatkami i masami, można wymyślać spody i polewy, można łączyć z makiem, orzechami i pomarańczą... Ale król jest tylko jeden.

1 kg sera 3 x zmielonego. Mielenie jest najbardziej żmudnym zajęciem, zwłaszcza po raz 3, gdy wszystko do wszystkiego się klei, a ser jest nawet w czajniku.
200 g miękkiego masła
8 jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru (lub ksylitolu) - u mnie 1/2 szklanki to domowy cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe, opcjonalnie - bezglutenowe.


Żółtka ubić z cukrem, dodawać po łyżce masła i ucierać razem przez ok. 10 minut na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty, do masy dodawać po łyżce sera i mieszać do połączenia. Na końcu wsypać budynie.
W osobnej misce ubić białka, wmieszać bardzo delikatnie do serowej masy, wylać masę do foremki i piec 90 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu najlepiej uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na całą noc do wystudzenia.

Z taką bazą można kombinować dalej: kruchy spód, dodatek kakao, amaretto, polewa czekoladowa, rodzynki, skórka pomarańczowa, seromakowiec... Ale po co?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz