11.01.2016

Eklerki z masą kokosową

Delikatne eklerki przełożone ubitą śmietanką z mleka kokosowego. Do masy można wmieszać dowolne owoce.

Eklerki:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
125 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
5 (małych) jajek - (następnym razem spróbuję z 4 jajkami)

Wodę z masłem zagotować, wsypać dobrze wymieszane mąki i sól, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przestudzić, dodać po kolei jajka, po każdym jajku dokładnie mieszając. Wykładać na blaszkę, najlepiej za pomocą szprycy, w dużych odległościach - ciasto bardzo rośnie. Piec w 200 stopniach 30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić, przekroić na pół. Moje eklerki tym razem upiekły się tak, że dół był wklęsły, więc przekładałam złączone spodami.

Masa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru

Mleko kokosowe, najlepiej takie z zawartością kokosa powyżej 80%, włożyć do lodówki na kilka godzin. Takie schłodzone lepiej się ubija. Z puszki należy wyjąć tylko białą część (wodę kokosową można użyć np. do deseru z chia), przełożyć do miski i ubić na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania zmieszać z cukrem pudrem. Masa jest rzadka, przełożone eklerki należy przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz