19.05.2015

Kluski leniwe

Odkrycie roku: bezglutenowe kluski leniwe. Z twarożku prosto od krowy. Cudownie miękkie, a z masełkiem i cukrem cynamonowym znikają szybciej, niż się je robi - a robi się błyskawicznie!


300 g twarożku
1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ ewentualnie do podsypania
sól do wody - do ciasta już nie dodaję, ale jeżeli ktoś uważa, że jest konieczna, można ciasto posolić.

Za pomocą blendera rozdrobnić twaróg z jajkiem na gładką masę, dodać mąkę - u mnie dokładnie w takich proporcjach. Ważne jest jednak, jak tłusty jest twarożek i ile mąki "przyjmie". Chodzi o to, żeby dodać minimalną ilość mąki, dzięki której ciasto nie będzie się kleiło - nie wolno jednak przesadzić, w przeciwnym razie kluski będą twarde. U mnie ciasto delikatnie klei się do rąk, więc turlając paseczki dość sporo podsypuję mąką. Paseczki lekko spłaszczyć, pokroić w romby, wrzucać na osolony wrzątek i  gotować od wypłynięcia około 3 minut.

Uwielbiam z roztopionym masełkiem, również takim "prosto od krowy".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz