18.11.2015

Tort czekoladowy z masą pralinową i wiśniami w rumie

Pyszny tort na specjalne okazje: czekoladowy biszkopt przełożony masą mascarpone, z jedną warstwą chrupiącej masy pralinkowej, z wiśniami w rumie. Pieczenie można podzielić sobie na dwa dni, a masę pralinową najlepiej zrobić jeszcze wcześniej - można ją przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeżeli ktoś planuje torcik na święta, można ją zrobić na początku grudnia.


Potrzebne będą:

Masa pralinowa z tego przepisu

Słoiczek wiśni w zalewie rumowej - jeżeli ktoś nie ma domowych, można dodać kandyzowane wiśnie, namaczając je najpierw kilkadziesiąt minut w rumie - tyle, aby przykryło wiśnie. Rum z syropem (zalewa) będzie nam potrzebny do nasączenia biszkoptu.

Biszkopt (na tortownicę 28 cm):

6 jajek
3/4 szklanki cukru/ ksylitolu
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki gryczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę przez około 5 minut. Dodać przesiane i zmieszane z sodą mąki, delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 28 cm w 160 stopniach przez 30 minut.

Podzielić na trzy krążki.

Masa mascarpone: 

200 ml śmietanki 30% lub 36%
2 opakowania po 200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka, cukru i kakao i wymieszać na małych obrotach na jednolitą masę.

Pierwszy krążek nasączamy zalewą (syropem z rumem). Masę pralinkową rozwałkowujemy, kładziemy na biszkopt, wykładamy 1/3 masy mascarpone, przykrywamy drugim krążkiem. Nasączamy zalewą, wykładamy 1/3 masy mascarpone, do masy wkładamy odsączone wiśnie (kilkanaście zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy trzecim krążkiem, również nasączamy zalewą i wykładamy pozostałą masę mascarpone - również na boki tortu. Boki można wykończyć wiórkami czekoladowymi, górę udekorować wiśniami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz