12.11.2015

Chipsy z jarmużu

Dlaczego ja ich wcześniej nie znałam? Tak proste, a tak pyszna, zdrowa i niedroga alternatywa dla zwykłych chipsów!
Kilka liści jarmużu płuczemy, otrząsamy z wody, odrywamy małe listeczki od głównego rdzenia - jest za twardy - i maziamy w oliwie. Jedną część zrobiłam pomazianą w takim sosie:

1/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z ok. 1/4 cytryny
sól
pieprz
papryka ostra
kurkuma

Moim zdaniem takie chipsy smakowały równie dobrze, jak te z samą oliwą i solą.
Ważne jest, aby liście dokładnie wysmarować tłuszczem. Druga ważna rzecz: rozłożyć na brytfance tak, aby liście nie zachodziły na siebie. Najlepiej zrobić to na dwóch blaszkach i piec z termoobiegiem, w piekarniku nagrzanym do ok. 120 stopni przez 15-20 minut. Sprawdzać, czy się nie przypalają. Gotowe powinny być chrupiące.

Można też zrobić na słodko. Ale to następnym razem.




Jarmuż ma bardzo dużo wartości odżywczych, nie będę kopiować wszystkich pieśni chwalebnych na jego temat. Jednak nie mogę pominąć jednej ważnej rzeczy: jako warzywo kapustne surowy (podkreślam: surowy) jarmuż negatywnie wpływa na wchłanianie jodu. Nie powinny go jeść osoby z problemami z tarczycą, a i ci bez problemów podobno już po trzech tygodniach codziennej dawki surowego jarmużu mogą się takich problemów nabawić. Jednak po obróbce termicznej można go już zupełnie bezkarnie jeść. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz