29.09.2018

Makowiec japoński (z jabłkami)

Podobny do pieguska, lecz bardziej wilgotny makowiec z tartymi jabłkami od Brunetki w kuchni. Miękkie i dobre ciasto jesienno-zimowe.

3 duże jabłka starte na tarce o grubych oczkach (około 300-400 g)
150 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanki cukru pudru
6 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie) w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki ryżowej lub jaglanej, zmielonej niezbyt drobno (o grubości kaszy manny)
250 g maku (całego, niemielonego)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masło ubić z cukrem pudrem na biały krem, dodawać po kolei żółtka i za każdym razem dobrze miksować. Do masy dodać jabłka, mak, mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać. Białka ubić na sztywno w osobnej miseczce, delikatnie wymieszać z masą, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 40 minut (po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz