13.02.2017

Chlebek bananowy

Miękki, bananowy, słodziutki, w sam raz i do kawy, i jako drugie śniadanie. I oczywiście błyskawiczny! Z masłem orzechowym - cud, miód i orzeszki! Przepis od Ervegan.

Składniki:
3-4 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
2,5 szklanki mąki owsianej lub drobno zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru trzcinowego (następnym razem opuszczę, chlebek jest dla mnie za słodki)
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
trochę gałki muszkatołowej
Opcjonalnie: posiekane orzechy (nerkowce są super), rodzynki, czekolada... Na wierzch - mielone migdały.

Przygotowanie:
Banany rozgnieść blenderem, wymieszać z olejem
Suche składniki wymieszać w misce, dodać do masy bananowej. Masę przełożyć do małej keksówki, posypać zmielonymi migdałami lub innymi orzechami, odstawić na parę minut, żeby owies napęczniał. Piec 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu chlebek w środku powinien być jeszcze wilgotny (test wykałaczki), w przeciwnym razie - według autorów - będzie się kruszył.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz