250g miękkiego masła
1 szklanka mąki gryczanej
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitolu)
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto można schłodzić - wtedy nie klei się tak bardzo. Formować wałki, które następnie wkładać do wyciskarki i wyciskać ciasteczka prosto na natłuszczoną blachę - do papieru ciasteczka nie chciały mi się dobrze przyklejać. Piec 13 minut w 180 stopniach.
Do połowy ciasta dodałam 2 łyżeczki kakao, żeby ciasteczka były różnorodne. Ciasteczka są słodkie, maślane, kruche i świetnie wyglądają. Te z dodatkiem kakao smakują również wyśmienicie.
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. Ciastka prezentują się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńProśba tylko malutka, mój blog nazywa się Śladami Słodkiej Babeczki, nie Babeczka Zuzka... więc byłabym wdzięczna, za poprawna nazwę bloga :)
Pozdrawiam!
Oczywiście, poprawiony :) Dziękuję - zasugerowałam się adresem strony, stąd niepoprawna nazwa :) A ciasteczek już nie ma. Ich jedyna wada - znikają szybciej, niż się pieką...
Usuń