21.02.2019

Orzechowiec z ananasami i dżemem porzeczkowym

Szybkie, smaczne, orzeźwiające ciasto. Składniki bardzo dobrze się ze sobą komponują. Pyszny sposób na wykorzystanie białek i zimowych zapasów dżemu!

Biszkopt orzechowy:

8 białek
2 jaja
250 g orzechów włoskich, zmielonych w blenderze tak, żeby zostało trochę grubszych kawałeczków (nie na mąkę)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie białka (w sumie 10) ubić z cukrem, dodać dwa żółtka, następnie szpatułką wmieszać w masę suche składniki. Piec w blaszce ok 30x20 cm, w 170 stopniach przez 35 minut. Wyjąć, przekroić na dwa blaty.

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, ewentualnie inny kwaśny dżem
500 ml śmietany kremówki lub śmietanki kokosowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka dowolnych owoców: ananasów lub brzoskwiń, u mnie oszukane ananasy z cukinii ;)

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać z pokrojonymi owocami.

Dolny blat posmarować dżemem, na niego wyłożyć śmietanę z owocami, całość przykryć drugim blatem. Górę można oblać lukrem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie proste ciasta! Zazwyczaj są o wiele lepsze od tych bardziej kombinowanych! ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń