22.12.2018

Popękane ciasteczka czekoladowe

Wyjątkowo urokliwe ciasteczka czekoladowe, smakują również wyjątkowo. I są bardzo proste do zrobienia! Przepis z Kwestii Smaku, odrobinę zmienione mąki.

150 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej (proporcje czekolady można zmieniać, ale najlepiej mi smakują właśnie w takich proporcjach)
100 g masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mąki orkiszowej (można dodać inną bezglutenową, lecz wtedy ciasteczka nie zachowają okrągłego kształtu i wyjdą raczej placuszki, niż piłeczki)
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia

Czekoladę i masło roztopić w garnuszku.
Mąki, sól, sodę oczyszczoną wymieszać.
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku i ubijać dalej. Następnie dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Do masy dodać mąki i wymieszać. Masa jest rzadka, dlatego trzeba ją porządnie schłodzić przez kilka godzin. Najlepiej zostawić całą noc w lodówce.
Nabierać schłodzoną, stężałą masę za pomocą łyżki (ok. 1/3 - 1/2 łyżki) i formować kulki, obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na blaszce, a gdy będą gotowe, włożyć blaszkę do lodówki do schłodzenia jeszcze na kilka chwil (nie za długo, ponieważ cukier puder może w lodówce za bardzo namoknąć). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni, piec kulki przez 10-12 minut. Podczas pieczenia kulki ładnie popękają i utworzą ciekawy wzorek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz