26.02.2018

Cookies z masłem orzechowym

Przepis z Kwestii Smaku, zmienione zostały jedynie mąki.

100 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko w temperaturze pokojowej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
70 g mąki gryczanej (nie jest wyczuwalna w ciasteczkach)
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 tabliczki posiekanej czekolady gorzkiej

Masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na białą masę (około 5 minut mikserem). Następnie dodać jajko i ubijać jeszcze około 3 minut. Suche składniki wymieszać, dodać do utartej masy maślanej i połączyć. Ciasto ma być miękkie. Wykładać łyżką (ok. 1/2 dużej łyżki) kulki ciasta na blaszkę w sporej odległości, nie rozpłaszczać - pod wpływem ciepła ciasto samo się rozleje. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z blaszki, w przeciwnym razie się pokruszą.

2 komentarze: