10.01.2018

Krem Spekulatius

Gdy w szufladzie znajdą się jeszcze jesienne Spekulatiusy (które są dostępne również w wersji bezglutenowej), można zrobić pyszny krem do kanapek, wafli czy do przełożenia ciasta. Inspiracja z everydayflavours, na jeden słoik ok. 250 ml

150 g ciasteczek Spekulatius
40 g białej czekolady
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie: kokosowa)
30 g miodu (można pominąć, krem jest i tak bardzo słodki)
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego
3 łyżki mleka w proszku

Ciasteczka włożyć na 5 minut do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, aby zrobiły się jeszcze bardziej kruche. 
Czekolady, miód, mleko, olej kokosowy rozpuścić.
Ciasteczka zemleć w blenderze na pył. Dodać rozpuszczone składniki, wymieszać. Dodać mleko w proszku, wymieszać, jeszcze ciepłe przelać do słoika. 



2 komentarze:

  1. Krem idealny :) Do jaglanki jak znalazł!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń