02.08.2017

Chlebek cukiniowy

Cukinie znów obrodziły? Nie ma problemu, Lawendowy Dom przychodzi z odsieczą!


Pyszny, niezbyt słodki chlebek - ciasto ucierane - z cukinią, orzechami i w moim przypadku daktylami, choć w oryginale były figi. Beata z Lawendowego Domu  jak zwykle w formie :)

Na małą keksówkę (choć warto zrobić od razu dwie małe keksówki):

500 g cukinii, startej na grubych oczkach i dobrze odsączonej
2 jajka
100 g cukru
125 ml oleju
100 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki posiekanych, suszonych daktyli

Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać olej, mleko i cukinię, dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąki, przyprawy, sodę oczyszczoną oraz orzechy i daktyle. Wymieszać suche składniki z mokrymi, przelać do niewielkiej keksówki, piec w 200 stopniach przez 60 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz