17.07.2015

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis - brzmi egzotycznie? To francuski deser z owoców zapieczonych w cieście naleśnikowym. Jeżeli ktoś lubi zakalcowate, ciężkie ciasta, będzie w sam raz.

Składniki - jak na ciasto naleśnikowe:
2 jajka
100g masła - roztopić
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki (u mnie pół na pół kukurydzianej i gryczanej)
szczypta soli
Dwie garści czereśni (myślę, że można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami)


Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać sól, mąkę, roztopione masło i wymieszać na gładką masę. Owoce wyłożyć do formy (u mnie ceramiczna forma na tartę), zalać masą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez 30 minut. Można posypać płatkami migdałowymi.

Ciekawa forma naleśnika :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz