29.03.2020

Drożdżowy zawijaniec z makiem

Drożdżowe ciasto z przepisu z Fotokulinarnie. Bardzo dobre i dość łatwe w przygotowaniu. Piekłam w keksówce, co wymaga wydłużonego czasu pieczenia.

Ciasto drożdżowe:

160 ml mleka
50 g cukru
60 g masła
15 g drożdży

380 g mąki, u mnie orkiszowa
1 żółtko
1 całe jajko
1/3 łyżeczki soli

Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać mleko i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Do ciepłego, ale nie gorącego płynu dodać drożdże i rozpuścić. Całość wlać do miski z mąką, dodać sól i jajka, wyrobić ciasto.

Masa makowa:

200 g mielonego maku
110 ml mleka
80 g cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżki masła
1 białko

Opcjonalnie dodatki do masy makowej:

skórka pomarańczowa kandyzowana
orzechy włoskie
olejek migdałowy
olejek pomarańczowy
rodzynki
cynamon


Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier, do wrzącego mleka dodać mak i podgrzewać ok. 10 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać miód, masło, inne dodatki, na końcu dodać ubite na sztywno białko. Masa ma być gęsta.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę, rozsmarować. Zwinąć rulon, następnie przeciąć go wzdłuż na pół i połówki zawijać wokół siebie tak, żeby było widać warstwy maku. Można przełożyć do keksówki. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut w ciepłym miejscu), następnie włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut. Jeżeli pieczemy w keksówce, pieczenie powinno zająć ponad 40 minut - należy pilnować, żeby nie przypalić ciasta.


Można polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz