04.07.2017

Murzynek z musem owocowym

Mocno czekoladowy spód, owocowy mus z bitą śmietaną i mocno czekoladowa posypka. 

Spód:
220 g masła
3 łyżki kakao
120 g brązowego cukru
3 jajka
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Masło roztopić, dodać kakao. Odstawić z ognia, dodać przesiane mąki. Jajka ubić z cukrem. Do jajek dodać przestudzoną masę maślano-kakaową i sodę oczyszczoną, dobrze wymieszać.
Przelać do tortownicy 28 cm, piec 30 minut w 180 stopniach.

Mus owocowy:
1 szklanka owoców: czereśni, malin, truskawek
4 banany
300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
Ewentualnie: 1/2 szklanki adwokata

Owoce (wypestkowane) zmiksować na pure. 
Śmietanę ubić.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. 
Wszystko wymieszać i od razu wylewać na wcześniej przygotowany spód ciasta:

Upieczony spód przekroić na dwa blaty na wysokości mniej więcej 2/3 ciasta. Górny blat skruszyć. Dół włożyć z powrotem do tortownicy, wylać na niego mus owocowy, wyrównać. Górę posypać pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki na całą noc.

1 komentarz: