22.05.2017

Kostka z masą budyniową i rabarbarem


Kostka z  kremem budyniowym na bazie mleka kokosowego i orzeźwiającym rabarbarem.

Składniki na biszkopt, blaszka 30x20:
6 jajek - osobno białka i jajka
3/4 szklanki cukru
 
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z quinoa
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka ubić z cukrem na puszystą pianę około 5 minut, dodać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników. Dodać przesiane i zmieszane z sodą mąki, delikatnie wymieszać. Piec w 160 stopniach przez 30 minut.


Krem:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka kokosowego (ewentualnie zwykłego mleka)
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru

Ugotować budyń zgodnie z przepisem. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po 1 łyżce budyniu, miksować do połączenia składników. Na końcu dodać cukier puder, dobrze zmiksować.

Rabarbar:
1 pęczek rabarbaru
2 łyżki cukru

Rabarbar umyć, pokroić na około 2 cm, wymieszać z cukrem i ugotować do miękkości. Odstawić do wystudzenia.

Polewa:
6 łyżek zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
250 g masła
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
6 łyżek mleka

Wodę i żelatynę wymieszać w garnuszku, powoli podgrzewając (ale nie gotując) do całkowitego rozpuszczenia. Dodać masło, rozpuścić.
Cukier puder i kakao wymieszać, dodać mleko, wymieszać na gładką masę. 
Wlewać ciepłe masło z żelatyną cienkim strumieniem, mieszając. Po połączeniu składników szybko wylać na ciasto - polewa właściwie sama rozlewa się po cieście. Należy pracować szybko - po jakichś 3 minutach polewa gęstnieje i nie da się już rozsmarowywać,

Na wierzch:
płatki kokosowe

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jeden blat wylać ugotowany rabarbar wraz z sokiem, który będzie nawilżał biszkopt. Na to wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem. Górę polać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi. 


1 komentarz: