12.10.2016

Szarlotka z pianką na kruchym cieście z orzechami laskowymi


Przeglądałam Moje wypieki w poszukiwaniu trochę innej szarlotki, niż zwykle. I znalazłam: na pysznym, kruchym spodzie z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych, z pianką z ubitych białek i z twardymi jabłkami w plasterkach! Szarlotka jesieni 2016!

Przepisu prawie nie modyfikowałam, tylko dostosowałam na potrzeby bezglutenowców. I wygląda to tak:


Składniki na orzechowe kruche ciasto:

1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki gryczanej
(w sumie 2 i 1/3 szklanki mieszanki mąk)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pół szklanki cukru pudru
3 duże żółtka
1 całe jajko
200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę

Orzechy zmielić na mąkę, zmieszać z mąkami, sodą oczyszczoną, przyprawami, cukrem pudrem. Dodać jajko, żółtka (białka zostawić na piankę), pokrojone masło i wyrobić ręcznie lub w mikserze ciasto. Przekroić na pół, połową ciasta wylepić blaszkę (ok. 20x30 cm), włożyć blaszkę i drugą połowę ciasta do lodówki.


Składniki na prażone jabłka:

2 kg jabłek 
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: garść rodzynek lub jak w oryginalnym przepisie żurawiny

Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło roztopić w dużym garnku, dodać cukier i cynamon, wymieszać i wrzucić plasterki jabłka. Zapiekać pod przykryciem, aż odrobinę zmiękną (zależnie od rodzaju jabłek - 10-15 minut). Zebrać kilka łyżek powstałego soku, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać z powrotem do jabłek i wymieszać. Dodać rodzynki lub żurawinę. Wystudzić.



Składniki na piankę: 
3 białka
1/2 szklanki cukru

Białka ubić, dodając po trochę cukru, aż masa będzie błyszcząca.

Dodatkowo: 
kilka łyżek mielonych orzechów (u mnie włoskie)

Schłodzone ciasto posypać dwoma lub trzema łyżkami mielonych orzechów. Wyłożyć chłodną masę jabłkową, na jabłka wyłożyć piankę. Na górę zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170 stopniach (termoobieg) około 50 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz